Een ROOD LICHT, wat nu?

U bent al langere tijd uit balans

Als u een RODE risicoscore heeft gekregen, dan is er echt wat aan de hand. Waarschijnlijk merkt u zelf al dat het niet lekker gaat: slaapt u minder goed, heeft u meer tijd nodig om uit te rusten, is uw concentratie minder, bent u meer prikkelbaar etcetera. U hebt al langere tijd ingeleverd op uw energie-balans. De stress-gerelateerde klachten kunnen voortkomen uit uw privéleven, uit het werk, of ook uit beiden. 

In het bovenstaande filmpje wordt uitgelegd wat een RODE risicoscore voor u betekent.

Kom in actie!

Belangrijke boodschap van deze RODE risicoscore is, dat u in actie moet komen! Chronische stress zorgt voor een overproductie van het stresshormoon cortisol wat een negatieve invloed heeft op uw geest en lichaam.

Ga direct aan de slag om uw klachten ten gevolge van chronische stress te verminderen:

 • Praat met anderen over hoe u zich voelt.
 • Maak ruimte in uw agenda voor herstel en rust.
 • Ga elke dag naar buiten, maak bijv. een wandeling. Zonder doel. Dus niet wandelen en tegelijk even een boodschap doen. Nee, wandelen om gewoon buiten te zijn en de ruimte van de natuur u te laten helpen om een versnelling lager te schakelen. 
 • Luister naar of maak muziek waar u rustiger van wordt. Is elke prikkel u op dit moment te veel, doe dat dan natuurlijk niet, maar pak het op als het wat beter gaat. 
 • Doe iets goeds waar u uzelf prettig van voelt. Iets goeds voor uzelf, of iets goeds voor een ander. Zelfs het openhouden van een deur voor een ander helpt al. 
 • Zorg voor een goede nachtrust. Ga op tijd naar bed. Gebruik geen koffie, alcohol vooraf. Zet uw scherm van mobiel/ tablet of je tv ruim van tevoren uit. 

Neem ook actie voor structurele verbetering!

 • Plan uw verbeteractie met ons werkboek ‘Actie- Terug naar balans in 10 stappen‘. Download hier de interactieve pdf en begin er vandaag mee. Hiermee kunt u uw balans te verbeteren in 12 weken. Daarna wordt u weer uitgenodigd voor de PSA-index vragenlijst en kunt u zien wat het effect is van uw acties.

* Vanuit de app lukt het downloaden om veiligheidsredenen niet. U kunt het boek downloaden van onze website www.psa-index.nl. Klik op ‘mijn uitslag’.

Ga in gesprek over het opstarten van behandeling

Mensen met een rode risicoscore hebben langere tijd stresssignalen van hun lichaam en geest genegeerd. Dit doen ze vaak omdat ze bepaalde overtuigingen hebben over ‘hoe het moet’:

 • ik moet slagen
 • ik moet helpen
 • ik mag niet falen
 • ik mag niemand teleurstellen, etc.

Dit zijn overtuigingen die niet helpen om goed voor uzelf te zorgen en ervoor zorgen dat u meerdere malen voorbij uw grens gaat van wat u aankan. Eén keer is niet erg, maar als dat vaak gebeurt put u uzelf uit. Om te kunnen herstellen en later niet in dezelfde valkuil van deze overtuigingen te vallen is behandeling nodig. Laat bij uw huisarts controleren of er geen lichamelijke oorzaak is voor uw klachten. Neem uw pdf met uitslagen die u in de app heeft gedownload mee naar dit gesprek als ook de informatie voor zorgverleners*. Als er geen lichamelijke oorzaak is voor uw klachten is veelal cognitieve gedragstherapie de aangewezen behandeling. 

Cognitieve gedragstherapie (CGT) is een vorm van psychotherapie gericht op het veranderen van ongezonde denkpatronen en gedragingen. Het richt zich op het identificeren en aanpakken van negatieve gedachten en gedragspatronen die problemen veroorzaken. Het omvat technieken om deze gedachten en gedragingen te herkennen, begrijpen en veranderen, vaak via gesprekken, oefeningen en huiswerkopdrachten. Het doel is om nieuwe, gezondere manieren van denken en handelen aan te leren, zodat men beter voor zichzelf kan zorgen. Neem daarom contact op met uw huisarts, bedrijfsarts/ arbo-arts of de therapeut waarmee u al in contact bent. Neem uw pdf met uitslagen die u in de app heeft gedownload mee naar dit gesprek als ook de informatie voor zorgverleners*. 

Rode of oranje deelscores?

Het kan zijn dat u overall een RODE risicoscore krijgt en dat u op uw deelscores als werkdruk en werkvermogen rood of oranje scoort. Als dit het geval is vindt u deze in uw gedownloade PDF-bestand. Het is goed om deze uitslagen te bespreken met uw collega’s, leidinggevende, bedrijfsarts/arbo-arts om ervoor te zorgen dat uw balans duurzaam herstelt. 

* Vanuit de app lukt het downloaden om veiligheidsredenen niet. U kunt het boek downloaden van onze website www.psa-index.nl. Klik op ‘mijn uitslag’.