Opsporen van werknemers die mentaal uit balans zijn
Advies zodat herstel kan optreden
12,8% IS AT RISK, 75% HERSTELT BINNEN 3 MAANDEN
Herhaling vragenlijst na 3 en 6 maanden bij werknemers ‘at risk’
Algemeen directeur Marianne Vodegel legt in het filmpje uit wat de PSA-index voor uw organisatie kan betekenen.
PSA-index staat voor het voorkomen van verzuim ten gevolge van stress, overspanning en burn-out door vroegsignalering van werknemers die mentaal uit balans zijn. PSA-index maakt werknemers bewust van het risico dat zij lopen.
PSA-index doet dit door werknemers informatie te geven over hun mentale gezondheid en over activiteiten die werknemers zelf kunnen oppakken om hun mentale gezondheid te behouden, herstellen en verbeteren. Het duurt 6 maanden voor iemand van een oranje naar een rode score gaat als er geen actie wordt genomen.
Als werknemers in de oranje/ rode score wél actie nemen en herstellen, stagneert hiermee de instroom naar langdurig verzuim ten gevolge van psychische klachten.
De PSA-index is in vergelijking met andere vragenlijsten kort: 57 inhoudelijke vragen die je binnen 15 minuten invult. De vragen gaan over mentale belastbaarheid en psychosociale arbeidsbelasting. De vragenlijst scoort op items als werkdruk, werkvermogen, stressklachten en herstelbehoefte. De werknemer vult online een vragenlijst in. Tijdens het invullen wordt direct via een stoplichtsysteem een score op elk subitem als werkdruk, herstelbehoefte zichtbaar. Aan het eind van de vragenlijst krijgt de werknemer direct de totale risicoscore te zien die het risico aangeeft op verergering van klachten en uitval:
Je bent in balans
Als er niets verandert word je op termijn ziek. Actie nodig!
Je bent eigenlijk al ziek, je hebt behandeling nodig
Bij een oranje of rode score krijgt de werknemer na 3 en 6 maanden nog eens de vragenlijst toegestuurd om te zien hoe het dan gaat. De werknemer krijgt hiermee feedback op het effect van de genomen acties.
Afhankelijk van de uitslag wordt de werknemer geleid naar een pagina met uitleg en advies op onze website. De uitslag kan gedownload worden en zo worden meegenomen voor een gesprek met de huisarts, bedrijfsarts/ arboarts of andere behandelaar.
12,8% is at risk, 75% herstelt binnen 3 maanden
Wanneer een groep werknemers deze lijst invult blijkt uit onderzoek dat gemiddeld 12,8% van de werknemers risico loopt. 75% van degenen die hierop actie neemt is binnen 3 maanden herstelt. Voorkomen én beperken van verzuimduur door psychische klachten, daar gaat het om! Weet dat een verzuimer vanwege bijvoorbeeld burn-out een gemiddelde verzuimduur heeft van 49 weken in Nederland. Als bij één werknemer een langdurig verzuim wordt voorkomen zijn de kosten voor het PSA-index onderzoek al terugverdiend. Een duidelijke win-win voor de werkgever en voor de werknemer.
Het model uitgelegd
In het bovenstaande model kunt u zien hoe het proces werkt, gaande van gezond naar ‘at risk’ en vervolgens naar uitval. Stress is een noodzakelijk element om elke dag ons bed uit te stappen en actief te worden. Zolang er geen klachten optreden, wordt dit beschouwd als gezonde stress. Als de stress toeneemt of te lang aanhoudt, gaat dat teveel energie kosten. De herstelbehoefte neemt toe en het lukt niet meer om voldoende te herstellen. De werknemer raakt vermoeid en toenemend uit balans. Gezonde stress is nu overgegaan naar distress. Wanneer een werknemer een ORANJE licht heeft gekregen, betekent dit dat er al stressgerelateerde klachten zijn, maar dat de werknemer over het algemeen nog steeds in staat is om te functioneren op het werk en in privé. De PSA-index attendeert de werknemer op zijn/haar disbalans en spoort aan tot actie. 75% Van de werknemers at risk pakt dit op en is binnen 3 maanden weer hersteld.
Als er geen actie wordt ondernomen, zal de behoefte aan herstel verder toenemen. Naast de balansverstoring ontwikkelt de werknemer ook andere klachten. Zo neemt de emotionele uitputting toe (‘ik kan het niet meer aan, het wordt mij allemaal te veel, het lukt mij niet meer‘). En ook de mentale distantie neemt toe (‘het kan mij niets meer schelen‘). De aanhoudende stress eist nu echt zijn tol. Uiteindelijk bereikt de werknemer de rode fase. In deze fase zijn er ernstige klachten en meestal leidt het tot langdurige uitval.
PSA-index spoort de werknemers at risk op, geeft adviezen voor herstel, en voorkomt zo langdurig verzuim ten gevolge van stress, overspanning en burn-out. In de maatwerkvariant (raadpleeg de licentiepagina) ontvangt de werkgever, met behoud van anonimiteit van de deelnemers, een overzichtsrapport en indien gewenst ook deelrapportages. In deze rapportage staan zowel de totaalscore als ook de deelscores op werkdruk, werkfunctioneren etcetera.